NOVEMBER

In deze maand kunnEn we er zeker van zijn dat er nachtvorst zal komen.

Alles wat niet volkomen winterhard is moet nu geoogst en op een goede manier bewaard worden.

*verzorgen en oogsten

Composthoop omzetten en afdekken, eventueel een grondmonster nemen, indien nodig kalk strooien, opslaan of inkuilen van groenten, opnemen en thuis laten overwinteren van vorstgevoelige kruiden zoals rozemarijn, franse tijm en majoraan

*winterharde wortel- en knolgewassen verzorgen, *groenten forceren, het *teeltplan van het afgelopen jaar nalopen en de schil van de pompoenen controleren.

*wortel- en knolgewassen

Aardperen, crosne, pastinaken, wortelpeterselie en schorseneren kunnen heel wat vorst verdragen en lang in de grond blijven. Om s winters te weten waar u moet rooien is het goed om de rijen te markeren. Het bladgedeelte verdwijnt namelijk. Om de vorst niet te diep in de grond te laten dringen en zo het rooien te vergemakkelijken kunt u een dikke laag stro over de rijen leggen.

*Groenten forceren

Niet alleen de witlofwortels kunnen geforceerd worden. Ook de wortels van schorseneer en paardebloem kunnen we in een donkere en warme ruimte oppotten. De bleke blaadjes die dan uit de wortels groeien zijn in de winter een goede saladegroente. We kunnen de planten ook gewoon op de tuin laten staan en deze met een flinke laag blad of stro afdekken. In dat geval kunnen we pas in het voorjaar oogsten. Blaadjes van paardebloem werden vroeger veel gegeten en zijn beter bekend als molsla.
*Teeltplan

Veel groenten zijn nu afgeoogst en het meeste tuinwerk is gedaan. Het wel en wee van het tuinieren in het afgelopen seizoen ligt nog vers in het geheugen. Noteer eens een oogst goed of slecht was en vooral waarom. Sommige leden houden heel stipt een tuindagboek bij. Hierin worden zaai- en oogsttijd, de opbrengst en eventuele ziekten of plagen vermeld. Door ook extreme weersomstandigheden, zoals late nachtvorst, een natte en koude zomer of juist een hittegolf te noteren, is er later een schat aan informatie. Wie dit teveel moeite vindt of er de tijd niet voor heeft kan de bestellijst van de zaden bewaren en hierop aantekenen hoe de oogst van de groenten was en of deze soort lekker werd gevonden. Bij het bestellen van nieuwe zaden is op deze lijst meteen te zien welk ras er is geteeld. Mist u nog iets op het gebied van tuingereedschap, of is er iets kapot gegaan. Volgende maand is de maand van de feesten en van de cadeautjes. Vraag eens iets voor de tuin. Mogelijkheden genoeg.