MEI In de tweede helft van deze maand is de kans op nachtvorst heel klein geworden. Het is dus niet meer nodig om thuis voor te zaaien. Zaaisels waar we in april nog niet aan toe waren gekomen kunnen voor een gedeelte nog wel worden gezaaid. zaaien in de volle grond:
Stambonen blijven laag en geven daarom eerder een oogst dan de stokbonen, die meer opbrengst geven. Stambonen kunt u een paar keer na elkaar zaaien, of b.v. na tuinbonen. Wie na 15 juli zaait is niet meer zeker van een oogst. Wie droogbonen zaait kan met maar éen keer zaaien want deze hebben tijd nodig om af te rijpen. Stokbonen worden erg hoog en hebben stevige stokken nodig om in te klimmen. Maak de stokken onderling goed vast, want door de grote bladmassa moeten deze op een regenachtige dag een heel gewicht kunnen dragen. Als deze peulvruchten niet regelmatig geplukt worden maken ze geen nieuwe peulen meer. De droogbonen worden niet geplukt. Als u al in mei weet wanneer u met vakantie gaat kunt u de oogsttijd beïnvloeden door het tijdstip van zaaien. Bij de slabonen is de tijd tussen het zaaien en oogsten 60 dagen en bij de snijbonen is dit 80 dagen. *Sla Sla wordt meestal op een verloren hoekje gezaaid om later op de goede afstand uitgeplant te worden. Vaak zaaien we veel te veel in één keer. Het meest ideaal is het om elke 14 dagen een kleine hoeveelheid te zaaien. Wie dit steeds niet lukt kan de potjestruc toepassen. Graaf een potje zonder bodem in, liefst op een beschaduwd plekje, want sla kiemt slecht als de temperatuur boven de 21ºC komt. Door het kleine oppervlak van het potje zaaien we nu nooit te veel. Er zijn erg veel soorten sla, in allerlei kleuren en sommige met mooi gekruld blad. In tuinen die open zijn voor publiek worden hiermee vaak prachtige patronen gemaakt. Leuk om ook eens te doen. Sommige zaadhuizen hebben mengsels te koop. Of ruil eens met andere tuiniers.
Vogels zijn dol op maïs. Daarom wordt er vaak thuis voorgezaaid. Omdat de maïs een windbestuiver is kunnen we veel beter 3 korte rijen zetten dan 1 lange, als we een goede oogst willen krijgen. Plant- of zaaiafstand is dan 75x20 cm. Als er dichtbij voedermaïs geteeld wordt krijgen we door kruisbestuiving minder zoete suikermaïs. De invloed van de voedermaïs is zelfs op 100 meter afstand nog merkbaar. Soms trekken de vogels de schutbladen kapot om bij de maïskorrels te komen. Wie hier veel last van heeft kan een oud pantykousje om de kolf trekken als de kolf gaat dikken. De kolf kan gewoon doorgroeien door de rekbaarheid van het materiaal en de vogels kunnen het niet kapot trekken. Ter geruststelling: Het pantykousje valt amper op. Als u erg veel van suikermais houdt en wel een bedje vol wilt telen kunt u de grond dubbel gebruiken. Als u aan de rand van het bed een pompoen zet kunnen de ranken tussen de maïsstengels door groeien. Het pompoenblad bedekt de grond, houdt dit vochtig en onderdrukt het onkruid. |