MAART

In deze maand gaat het echte tuinseizoen weer van start. Wie voor het eerst een tuin heeft, vindt het vaak moeilijk om een goede indeling en tuinplan te maken. Soms krijgt u een tuin waarop fruitbomen of bessenstruiken staan. Als deze er goed uitzien kunt u die opnemen in uw tuinplan. Ook moet er plaats zijn voor de composthoop. Neem deze niet te krap zodat u er met de kruiwagen kunt komen en de hoop gemakkelijk kunt omzetten. Verder een plek voor uw tuingereedschap, voor vaste planten zoals rabarber en vaste kruiden die niet jaarlijks meedraaien in de wisselteelt en natuurlijk ook een mooi plekje om lekker te zitten en de tuin te overzien. Wat er over is aan ruimte kan in wisselteelt gebruikt worden. Iedereen is vrij om op de tuin te zetten wat hij of zij mooi of lekker vindt en is vrij in de indeling. Maar wie allerlei groentefamilies door elkaar zet, maakt het zichzelf wel lastig. Het is moeilijk om de bemesting op de plant af te stemmen en er moet heel stipt genoteerd worden waar "wat" heeft gestaan om nog goed te kunnen wisselen. Dus is het handig om de tuin in vieren te delen, met in elk vak een bepaalde soort.

Kruisbloemigen: b.v. kool, radijs, raapstelen, tuinkers.

Vlinderbloemigen: b.v. tuinbonen, doperwten en bonen.

Nachtschade-achtigen: b.v. aardappelen, paprika, peper.

Overigen: b.v. ui, wortelen, komkommer, maïs, sla, prei.

Wie werkt op bedjes van 120 cm, met paadjes van 30 cm kan aan alle kanten bij de groenten komen zonder op de planten te trappen. Schoenmaat 42 is 30 cm.

Als de indeling gemaakt is kan het echte werk beginnen. De groenbemesters worden bijeengeharkt en afgevoerd naar de composthoop. Tuiniers die de grond steeds met een mulchlaag bedekt houden, halen deze meestal tijdelijk weg. De grond kan dan beter opwarmen. Ook het nachtvorstgevaar wordt hierdoor minder omdat de kale, "zwarte" grond overdag meer warmte opneemt en deze warmte in de nacht weer afstaat aan de jonge planten. Het hangt van het weer af of we de bedjes al in het begin van maart kunnen klaarmaken en inzaaien. Wie te vroeg in te koude grond zaait vraagt om mislukkingen.

Normaal gesproken kan het volgende nu gedaan worden:

*geeft aan dat er tips worden gegeven
- aspergebedden (voor de witte teelt) ophogen
- compost door de bovenste laag grond werken van de bedden waar blad- en koolgewassen of aardappelen komen.

thuis:*pootaardappelen voorkiemen
eventueel kan op de vensterbank voorgezaaid worden: sla, knolselderij, bleekselderij, tomaten, paprika en ook verschillende koolsoorten.

zaaien in de volle grond:

  • erwten
  • peulen
  • tuinbonen
  • spinazie
  • raapstelen
  • snijbiet
  • radijs
  • ramanas
  • meiraapjes
  • *worteltjes
  • schorseneren
planten:
  • mierikswortel
  • sjalotten
  • *plantuitjes
  • aspergeklauwen
  • *thuis voorgekiemde peulen, erwten en tuinbonen

*Pootaardappelen voorkiemen

Als de grond in het voorjaar door slecht weer lang koud blijft, zodat er geen groei is, kunt u toch een vroege aardappeloogst krijgen door de poters thuis te laten voorkiemen. Zelf vind ik het heel handig om ze gewoon in een eierrek te leggen, met de kant met de meeste ogen aan de bovenkant. Want ook tijdens het vervoer naar de tuin kunnen ze dan geen kant op en breken de uitlopers niet af. We zetten de pootaardappelen op een niet te koude plaats in het licht, zodat er stevige, groene spruiten ontstaan. Niet in de zon zetten! Als u pootaardappelen bewaart moet u er goed op letten dat de temperatuur nooit onder de 3 ºC komt want dan verandert er iets in de samenstelling van de knol waardoor de aardappelplant later aantrekkelijk wordt voor de coloradokever. In een zakje poters zitten er meestal meer dan u kunt gebruiken. De neiging om ze dan maar wat dichter op elkaar te zetten is groot. U krijgt dan geen meeropbrengst in kilo's. De planten worden hoger (phytophthora gevaar) en ze krijgen veel kleinere knollen.

*Worteltjes zaaien

De zaden van worteltjes zijn nogal klein en ze kiemen erg langzaam.Het is moeilijk om zo dun te zaaien dat u later niet hoeft te dunnen. Toch proberen we dit, omdat de wortelvlieg anders op de geur van het gekneusde loof afkomt. Er wordt wel eens in vochtig zand voorgekiemd. Zodra de kiempjes te zien zijn wordt het zaad samen met het zand voorzichtig uitgezaaid. Gemakkelijker en zonder het gevaar dat de kiempjes afbreken, gaat het op de volgende manier.

Kook een papje van 3 eetlepels bloem op 1 liter water.

Goed roeren zodat het klontvrij wordt. De pap afkoelen en de hoeveelheid zaad die u wilt zaaien hierin strooien. Voor 5 meter worteltjes is een kwart zakje zaad voldoende. De pap een nachtje laten staan. Deze de volgende dag nog eens goed doorroeren zodat het zaad goed verdeeld is. Een zaaigeultje maken van 2 cm diep en hierin in een dun straaltje de wortelzaadpap gieten. Het geultje dichtmaken met grond en de komende dagen er op letten dat de grond vochtig blijft. Het zaad is nu dun gezaaid en kiemt sneller.

*Plantuitjes

Als we de plantuitjes voor het poten een poosje in water leggen, wortelen ze sneller. Duw de uitjes stevig in de grond, zo diep dat er bijna niets meer van te zien is. De uitjes hebben de neiging om zich bij het wortelen uit de grond te werken. De beste plantuitjes zijn ongeveer zo groot als een hazelnoot. Plantuitjes die groter zijn hebben de neiging om door te schieten. Eventueel kunt u deze te grote plantuitjes bij elkaar zetten op een kleinere afstand in de rij en ze al in een jong stadium eten als sla-uitje.

*Erwten en kapucijners

Deze kunnen thuis voorgekweekt worden. Het voordeel hiervan is dat de zaden niet wegrotten als het weer tegen zit en dat de vogels de zaden niet wegpikken. Ook kan er iets eerder geoogst worden. De zaden worden voor het zaaien in een bodempje water gelegd, zodat ze zich vol kunnen zuigen en het kiemen vlot kan verlopen. Het zaaien gaat handig in plastic bakjes van de Chinees of in ijsdozen. Als de zaden ontkiemd zijn moeten ze meteen in het volle licht gezet worden, op een niet te warme plaats. Ideaal is het als u een onverwarmde logeerkamer met een brede vensterbank hebt. De planten moeten stevig en gedrongen op kunnen groeien. Eventueel kunt u de grond in de tuin opwarmen door dit tijdelijk af te dekken met plastic. Het onkruid hieronder gaat nu ook vlugger groeien en dit kan al afgeschoffeld worden voordat u de peulvruchten uitplant. Op zaadjes staat: zet rijshout of gaas als de plantjes 15 cm hoog zijn. Waarom het in deze volgorde moet is me altijd een raadsel geweest. Eerst gaas zetten en hierlangs zaaien of planten werkt veel prettiger.