APRIL

In deze maand kunnen er al behoorlijk wat mooie dagen voorkomen, maar er is nog veel gevaar voor nachtvorst.

thuis:-> voorzaaien van alle kruiden die van warmte houden, snijbloemen, *tomaten, paprika, knol- en bleekselderij. Alle al eerder voorgezaaide groenten goed kort en gedrongen op laten groeien. Bij mooi weer kunnen sommige al een poosje naar buiten.

zaaien in de volle grond: ->alle groenten die al onder maart zijn genoemd en sla, bietjes, *schorseneer, pastinaak en winterwortel.

planten:->eerder voorgezaaide of gekochte groenten zoals verschillende koolsoorten, koolrabi, peulen, sla, erwten 'tuinbonen en pootaardappelen.

Tomatenplanten opkweken

Zelf tomatenplanten opkweken kost tijd en aandacht. Maar wie wel eens neust in bijzondere zaaicatalogi, weet dat er zulke aparte rassen zijn (gele, paarsige, groene, met streepjes en met bobbels), dat het zonde zou zijn om deze niet uit te proberen. Mijn ervaring is dat de kleinere soorten, die vaak wat zoeter smaken, meer weerstand hebben tegen de ziekte Phytophthora, ook wel aardappelziekte genoemd. De opkweek duurt 6 tot 8 weken. Bij een temperatuur van 20 tot 25'C. wordt er dun gezaaid. Het zaaisel wordt afgedekt met een glasplaatje en hierover een krant, tot de zaden gekiemd zijn. Elke dag even het glasplaatje omdraaien om condens weg te halen. Zo’n 10 dagen na het kiemen kan er worden verspeend in bakjes en nu mag de temperatuur zakken naar 18 tot 20'C. Geef ze zoveel mogelijk licht. Zet eventueel een strook aluminiumfolie achter de bak, zodat het licht wordt weerkaatst. De planten worden twee weken later in potten van 10 cm doorsnede opgepot. Zo diep mogelijk. De kiemblaadjes mogen onder de aarde komen.

Bij mooi weer kunnen de planten al even naar buiten, steeds iets langer tot ze na half mei zover afgehard zijn dat ze uitgeplant kunnen worden. Bij het zelf opkweken van tomatenplanten is het moeilijk om gedrongen planten te krijgen. Als ze door te weinig licht sliertig zijn geworden, kunnen we ze bij het uitplanten op de tuin schuin in de grond zetten. Het stuk stengel dat op de grond komt te liggen maakt dan ook wortels en de plant groeit vanzelf recht en stevig op. Geef niet te veel mest, want dan krijgt de plant veel blad en wordt de kans op aardappelziekte groter. De sporen van deze ziekte komen via de lucht op het vochtige blad. Wie ééns de smaak van zelfgekweekte tomaten heeft geproefd zal steeds weer proberen om een oogst te krijgen. Daarom houden we het blad van de tomaten zo droog mogelijk. Dus niet sproeien, maar gieten aan de voet van de plant en zo mogelijk een afdakje boven de plant tegen de regen.





*Schorseneren en pastinaken

De teelt van deze groenten komt op veel punten overeen.

Beide groenten hebben een lange tijd nodig om zich te ontwikkelen en moeten dus vroeg gezaaid worden. Het zaad van deze groenten is slechts 1 jaar kiemkrachtig en beiden kiemen langzaam. Bij de pastinaak is de kiemduur zelfs 4 weken. Het is dus handig om hier en daar in de rij wat radijsjes te zaaien om zo al vroeg te kunnen zien waar is gezaaid. De grond moet diep losgemaakt worden om mooie rechte wortels te krijgen. Omdat de groenten een langzame start hebben moeten we er op letten dat ze niet overwoekert raken door onkruid en ze in droge tijden wat water geven. De groenten zijn volkomen winterhard en kunnen dus tot aan hun consumptie op het land blijven staan.

*Tuinbonen

Omdat de tuinboon wel 5 graden vorst kan verdragen wordt hij vaak als eerste groente gezaaid. Ook in deze maand kunnen er nog tuinbonen worden gelegd, maar later dan in april heeft het weinig zin meer. De opbrengst is dan beduidend lager en de planten krijgen veel meer last van de zwarte bonenluis. De tuinboon kan heel goed dienst doen als windscherm en wordt dan in een enkele rij geplant. Zorg dat de tuinbonen voldoende water krijgen. Tuinbonen houden niet van droogte. Niet alleen wordt dan de opbrengst kleiner, maar ook wordt de tuinboon gevoeliger voor de aantasting van de zwarte bonenluis. Wie deze aantasting al heeft kan de toppen uitbreken en sproeien met brandnetelthee. 1 kg brandnetels wordt in 10 liter koud water ondergedompeld. Na 24 uur zeven en onverdund gebruiken. Als u sproeit met een plantenspuit wil deze nog wel eens verstopt raken. Het gaat heel handig met een soepel stoffertje. Gebruik deze zoals een wijwaterkwast wordt gebruikt.